Bu kitapta, Altı Sigma yönetimi ile ilgili olarak;
- Altı Sigma yönetimini popüler kılan hususlar nelerdir?
- Kalite Yönetimi, Yalın Yönetim ve Altı Sigma Yönetimi arasındaki farklılıklar ve benzerlikler nelerdir?
- Kaliteye öncülük yapan Shewhart, P.Crosby, Dr.Deming, Dr.Feigenbaum, Dr.Ishikawa, Dr.Juran, G.Taguchi ve S.Shingo gibi sekiz büyük bilim insanının katkıları nelerdir?
- Organizasyonun süreç olgunluk seviyesi ölçülebilir mi? Nasıl ölçülebilir?
- Üretilen mal ve hizmetin Altı Sigma seviyesi nasıl hesaplanır?
- Altı Sigma projelerinde başarısızlık nedenleri nelerdir? Alınan dersler nelerdir?
- Altı Sigma projelerinde takım çalışması nedir? Altı Sigma proje yöneticisi, Uzman kara kuşak, Kara kuşak, Süreç̧ sahibi ve Yeşil kuşak gibi üyelerin görev ve sorumlulukları nelerdir?
- Altı Sigma Yeşil Kuşak ve Kara Kuşak Sertifikasyon Programının konuları nelerdir? Soruları cevaplanmış,
- Yalın Altı Sigma kapsamında önemli yer tutan ve sıklıkla karıştırılan veya birbiri yerine kullanılabilen Vizyon-Misyon-Strateji-Temel Değerler-Amaç ve Hedef kavramları ile Etkililik-Etkinlik ve Verimlilik kavramları açıklanmış ve örneklerle desteklenmiş,
- SIPOC, QFD, FMEA, PERT ve CPM gibi yönetim teknikleri örneklerle detaylı olarak açıklanmış,
- Klasik Yedi Temel Kalite Yönetim Aracı: (1) Kontrol Çizelgesi, (2) Histogram, (3) Serpilme diyagramı, (4) Pareto diyagramı, (5) Balık kılçığı diyagramı, (6) Akış diyagramı, (7) Kontrol diyagramı,
- İhtiyaç üzerine klasik yedi temel kalite yönetim aracına ilave olarak geliştirilmiş olan Yeni Yedi Kalite Yönetim aracı: (1) İlişki diyagramı, (2) Etkileşim diyagramı, (3) Ağaç diyagramı,
(4) Önceliklendirme matrisi, (5) Matris diyagramları, (6) Süreç Karar Program Diyagramı, (6) Faaliyet ağ diyagramı teknikleri detaylı olarak anlatılmış ve örneklerle pekiştirilmiştir.
Sorular cevaplanırken akademik bilgilerden faydalanılmış, konuların daha kolay anlaşılması için günlük hayata ilişkin söz ve hikâye ile konular desteklenmiştir. Soru cevaplarının takip ve kontrolünün kolay olması için cevaplar tablo, şekil ve maddeler halinde hazırlanmıştır. Yalın Altı Sigma yönetimdeki kavramlar anlatılırken İngilizce literatürdeki orijinal kavramı ve Türkçe karşılığı birlikte sunulmuştur. Gerektiğinde Türkçe Yalın Altı Sigma Yönetim literatürde kullanılmak üzere yeni kavramlar önerilmiştir.
Amerikan Kalite Derneğinin (ASQ) Altı Sigma Yeşil Kuşak ve Kara Kuşak ile Kalite Mühendisliği sertifikalarına sahip olan Dr. Bahtiyar Eren’in yüksek lisans ve doktora tezleri “Military Logistics: Research Advances and Future Trends” kitabında yayımlanmış, sorumlu olduğu proje T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2016 yılı Verimlilik Projesi Yarışmasında Kamu kategorisinde 3’üncülük ödülüne layık görülmüştür.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.